blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG xenomorph
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Otaku For Life !
Xeno§Morph



Hotarubi no Mori e
pridal Xeno§Morph 2.1. 2013 o 14:51



 

Hotarubi no mori e 

v preklade: ( " Do lesa svetluščích svetiel" )

 

 Japonsko

 

蛍火の杜へ 

 

(Japonsko)

 
 

Animovaný / Krátkometrážny / Drama / Fantasy

Japonsko, 2011, 45 min

Réžia:

Takahiro Omori

 

 


 

 Toto vskutku pozoruhodné anime si ku mne našlo cestu 2 dni pred Silvestrom a oslavou Nového Roku.

 

Naďabil som naňho pri mojich čoraz častejších potulkách po webovom portáli www.myanimelist.net.

Nudil som sa a hľadal niečo, čo by ma zabavilo, zaujalo, skrátka niečo, čo by mi vvyplnilo voľný čas.

Môžem hrdo prehlásiť, že som našiel veľmi kvalitné anime, ktoré splnilo všetky kritériá.

 

Toto anime sa skladá z jednej epizódy... jedná sa o krátky filmík, ktorý je na nete roztrhaný do 3 kúskov. Celé dielo má 44 minút, no je to čas, kedy sa vôbec nebudete nudiť.

 

Takže, v prvom rade chcem vyhlásiť, že toto anime je vhodné pozerať s kýmkoľvek, nakoľko sa nejedná o žiadne násilie. Môžte pozerať s rodinou, priateľkou/om alebo len tak. Je to príbeh o láske, ktorá sa pomaličky rozvíja, je to príbeh o láske, ktorá sa nedá uskutočniť.

 

 

Takže, celý príbeh začína v japonskom lese, v ktorom údajne sídlia duchovia. Malé dievčatko sedí v tráve a usedavo narieka. Je stratené a nevie nájsť cestu naspäť do dediny. Ako tam tak samutinká sama sedí, zrazu sa jej ktosi prihovorí. Je to dospelý človek, s bielymi vlasmi a tvár má zahalenú karnevalovou maskou.

Dievčatko od radosti nevie čo má robiť a rozbehne sa naproti svojmu záchrancovi. No ten jej znenazdajky uhne z cesty a po tvrdom páde na zem a následnom pozbieraní sa dievčatku vysvetľuje, že je duch a keď sa ho dotkne človek, stratí sa a rozplynie. Dievčatko mu neverí a napriek tomuto vyhláseniu sa ho pokúsi chytiť. Chlapec nemá inú možnosť ako zobrať spadnutý konár a dievčatku názorne ukázať, že to myslí vážne. Dievča sa nakoniec vzdá všetkých pokusov o chytenie neznámeho mladíka a namiesto toho mu povie, že sa stratila a nevie nájsť cestu späť. Na to mladík odpovie, že ju bezpečne vyvedie z lesa von.

Pred výstupom z lesa ohraničeným kamennou klenbou dievčatko neznámemu mladíkovi poďakuje a prezradí mu, že sa volá Takegawa Hotaru. Sľúbi mu, že na ďalší deň ho príde pozrieť a chce poznať meno svojho záchrancu. Mladík jej povie svoje meno (Gin) a odvtedy sa z nich stanú priatelia.

 

Na ďalší deň je Gin udivený, lebo vážne nečakal že sa Hotaru vráti. Pred vstupom do lesa ju varuje, že sa má držať blízko neho, lebo v lese žije veľa iných duchov, ktorí niesú takí zhovievaví ako Gin.

Čas spolu trávia príjemne, Gin sa o Hotaru dozvedá viac a viac, no je tu jeden problém a to, že Hotaru sa musí vrátiť z prázdnin, ktoré trávi u starých rodičov na vidieku, späť do mesta, k svojej rodine, škole a kamarátom. Neteší sa domov a len nerada opúšťa vidiek. Na konci ich prvých prázdnin mu však sľúbi, že na budúce leto sa znova vráti. Takto ubiehajú roky a Hotaru dospieva. Je čoraz vyspelejšia a uvedomuje si, že k Ginovi niečo cíti. Potom sa zamyslí a dôjde jej, že raz bude staršia ako Gin, kedže duchovia starnú oveľa pomalšie a síce ona za 12 rokov dospela, Gin ako duch bol skoro stále taký istý, ako ho videla v prvý deň.

 

Prvú polovicu príbehu som vám opísal, no záver vynechám, pretože ten musí každý vidieť a precítiť sám.

Je to príbeh veľmi smutný, veľmi romantický a aj napriek tomu, že sa pokladám za starého cynika, na konci som sa neubránil slzám. Spájajú sa tu osudy ľudí, čo sa poznajú veľmi dlho, no nemôžu byť šťastní.

 

Čo sa týka audiovizuálnej stránky, tak tá je zmáknutá na jedničku, krásne žiarivé scény a skvelá hudba vo vás dobuduje silnú atmosféru. Archtektúra a vlastné čaro japonského lesa, rituály a malí bôžikovia vo mne tiež zanechali pozitívny dojem.

 

Ja veľmi takéto sentimentálne príbehy nesledujem, no toto dielko ma  skutočne zaujalo, mám o čom premýšľať. Kvôli tomu som napísal aj tento krátky článok, dúfam že sa páči a že si snáď toto pozoruhodné anime pozriete aj vy.

 

Hl. postavy: 

 

 

Takegawa Hotaru

 

Hotaru Takegawa   

 

 

Gin


Gin

 

 

Soundtrack:

http://www.youtube.com/watch?v=Dy-CuWLQ_6Y



Prístupov 3585
Kvalita článku
(100%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Top 10 Endings
[ 15.1.2013] (príspevkov 2)
Hotarubi no Mori e
[ 2.1.2013] (príspevkov 13)
Katana - duša samuraja
[ 20.12.2012] (príspevkov 18)
Top 10 Openings
[ 4.12.2012] (príspevkov 24)
Top 5 anime/manga
[ 26.11.2012] (príspevkov 54)
Konečne je to tu!!!
[ 28.4.2011] (príspevkov 10)